GrootHeerenveen 5-2021 | Tekst en foto’s: Janita Baron
Caleidoscoop werkt met gezinsmaatjes
“Er zijn anderen op deze wereld die niet precies zijn zoals jij, maar wel nét zo waardevol!”
Het project ‘Gezinsmaatjes’ van welzijnsorganisatie Caleidoscoop bestaat sinds 2016 en is redelijk uniek in Nederland. In Heerenveen maken op dit moment veertig gezinnen gebruik van een gezinsmaatje. Deze maatjes helpen bij zeer diverse dingen die in gezinnen spelen. Dit kan hulp zijn bij schoolwerk of de Nederlandse taal, maar ook lichte opvoedondersteuning of het steunen van kinderen die bijvoorbeeld moeite hebben met sociale contacten. Hoe kun je hulp krijgen van een gezinsmaatje? “Gezinnen worden aangemeld door diverse instanties”, zegt Dicky Waley, die he gezinsmaatjesproject voor Caleidoscoop coördineert. “Maar je kunt je ook zelf aanmelden bij Caleidoscoop.” Eén van de veertig gezinnen die een gezinsmaatje van de Caleidoscoop heeft, is het gezin van Alwan Hussein.
Alwan Hussein
“Lichamelijk ben ik hier; mijn gedachten zijn in Syrië”
De goedlachse Alwan Hussein is 47 jaar oud en woont samen met zijn twee kinderen sinds een jaartje in Heerenveen. Alwan is Koerdisch-Syrisch en heeft een pittige geschiedenis achter de rug. Nu is er eindelijk rust en ruimte voor zijn gezin. “Nederland is veilig en rustig! Ik ben heel tevreden hier”, zegt Alwan.
Het is niet niks als je vlucht uit Syrië, jarenlang in Turkije woont en werkt en dan opnieuw moet verhuizen. De omstandigheden in Turkije waren verre van ideaal voor het gezin. Het land is overspoeld met vluchtelingen en je wordt ‘anders’ behandeld. Zo kreeg hij minder betaald voor hetzelfde werk als zijn Turkse collega’s. Daarom schreef Alwan zich in voor een hervestiging naar een land in de Europese Unie. Van tevoren wist hij dus niet waar hij terecht zou komen. Het werd Nederland. Inmiddels is het gezin flink bezig om in te burgeren.
De Syrische keuken
“Maar dat is wel een beetje lastig door corona”, vindt Alwan. “Je ziet weinig mensen.” Daar heeft Alwan iets op gevonden. De Syrische keuken staat niet voor niets bekend als één van de beste keukens, dus gaat hij aan het koken voor zijn oudere buurvrouw. Overigens is dat typisch Syrisch: ouders leren hun kinderen dat je eten deelt met de buren. “Je kookt altijd meer, zodat mensen kunnen aanschuiven. Én je gaat zeker niet zelf eten als je weet dat je buurman of buurvrouw vrouw honger heeft.” Trouwens, elke keer als Alwan zijn buurvrouw een heerlijke maaltijd brengt moet hij Nederlands met haar spreken. Zo gaat zijn taal met sprongen vooruit.
Alwan Hussein doet er dus alles aan om de taal te leren, maar geeft aan dat het moeilijk is. “Lichamelijk ben ik hier, maar mijn gedachten zijn in Syrië”, zegt hij. “Ik maak mij altijd zorgen over daar. Dat zorgt ervoor dat mijn hoofd vol zit en het misschien langer duurt voordat ik Nederlands leer.” Maar, met zijn positieve instelling, de hulp van school én het gezinsmaatje voor zijn kinderen, gaat het zeker de goede kant op!
Dicky Waley
“We doen wat nodig is”
Al haar hele carrière werkt Dicky Waley met gezinnen. Dit deed ze in Engeland waar ze jarenlang woonde en werkte, en zelfs de pabo-opleiding deed, maar ook in Nederland. Sinds 2016 komt al haar kennis en ervaring bijeen in het project gezinsmaatjes dat ze coördineert voor Caleidoscoop.
Het gezinsmaatjesproject ligt haar na aan het hart. Dicky gelooft er in: “Mensen een steuntje in de rug geven zodat ze sterker worden en in hun kracht staan!”, verwoordt ze haar werk. “We doen wat nodig is.” Vrijwilligers en hbo-stagiaires pedagogiek of sociaal werk worden door Dicky gekoppeld aan een gezin. “Deze gezinsmaatje komen anderhalf uur per week bij het gezin thuis om dat steuntje in de rug te geven zodat hopelijk verdergaande hulp niet nodig is.”
Dicky Waley hoopt dat meer gezinnen de weg vinden naar het gezinsmaatjesproject. In haar ideale wereld melden zich meer vrijwilligers, of zelfs hele gezinnen, als gezinsmaatje. “Niet per se om hulp te geven, maar ook omdat je oprecht geïnteresseerd bent in een gezin met een andere afkomst of een andere leefwijze. Wat ik heel graag zou willen is dat Nederlandse gezinnen bevriend raken met een ander gezin. Of ze nu uit Syrië, Eritrea of Nederland komen, er zijn anderen op deze wereld die niet precies zijn zoals jij, maar wel nét zo waardevol!”