Aanvullende informatie

Max. aantal deelnemers: 10

Kosten: €15,- per les, €115,- voor gehele reeks van 10 lessen

Locatie: De Rinkelbom, Zwanedrift 2, 8446 KS Heerenveen

Cursusreeks 2: Hardop kijken – verwacht: voorjaar 2021

Deze interactieve cursus begint direct met hardop kijken: welke vragen stellen wij allemaal over kunst? Wat gebeurt er als je samen hardop kijkt en verder kijkt dan deze hokjes waarin de kunst vaak gepresenteerd wordt? Nieuw: ook oudere kunst (1400-1800) heeft een plaats in deze cursusreeks.

Programma

De cursusreeks bestaat uit 10 lessen van 2 uur met de volgende onderwerpen:
1: Vragen over kunst
2: Het atelier, verf & voorstudies
3: HerStory – Haar verhaal
4: Symboliek & Bijbel voor ongeletterden
5: De weg naar het abstracte landschap
6: Ontwikkeling van fotografie
7: Het veld van sculptuur
8: Refusée
9: Het Hollandsche landschap
10: De kunst van het bewaren

Lesinhoud

We beginnen meteen met hardop vragen stellen in Les 1. Wat is het verhaal? Wie stelt dit voor? Is dit wel af? Om in les 2 terug naar de basis te gaan: Verf en voorstudies: hoe komt een kunstenaar tot een eindproduct? In les 3 gaan we kijken naar vrouwelijke kunstenaars in de kunstgeschiedenis: hoe kan het dat we er nu nog zo weinig kennen? In les 4 gaan we terug in de tijd. Tijdens deze les maken we kennis met symboliek in schilderijen én hoe werd kunst gebruikt als bijbel voor ongeletterden? Vervolgens gaan we in les 5 onze blik op landschappen richten. Van Giotto tot Mondriaan.

In les 6 staat fotografie en de invloed op de kunst centraal. Om in les 7 breder in Europa te gaan kijken: hoe zit het met de Romantiek in alle andere Europese landen? In les 8 gaan we inzoomen op De Salon, dé expositiemogelijkheid in de Franse 19de eeuw. Wie werden aangenomen en wie geweigerd? en waarom werden ze geweigerd? Inzoomen en onze blik op Nederland richten gaan we in les 9 doen, het Hollandsche landschap. Les 10 draait om de technische kant: wat bewaar je? Hoe bewaar je dat dan? En welke onderzoeksmethoden zijn er?

Kunstgeschiedenis

Docente Janita Baron is afgestudeerd aan de opleiding kunstgeschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen. Ze geeft al jaren lezingen en cursussen met het idee dat kunst een nieuwe blik op de wereld om je heen én jezelf geeft. Janita schotelt dan ook niet de standaardverhalen voor die je bij menig kunstgeschiedenis cursus tegen komt maar komt met een eigenzinnige blik die de toehoorder aan het denken zet. Durf jij het aan om samen met haar hardop te gaan kijken?

Kunsthistorica Janita heeft een trilogie van cursussen ontwikkeld waarmee je steeds verder de diepte ingaat:
– Een nieuwe blik:
dit is de basiscursus waarin je kennis maakt met alle stromingen in de negentiende- en twintigste eeuw. Deze cursus geeft houvast én herkenning als we verder de diepte induiken. Deze cursus is chronologisch opgezet.

– Hardop kijken: De vervolgcursus waarbij we dieper in de materie duiken en o.a. fotografie en sculptuur van dichterbij gaan bekijken. Hierdoor krijg je meer handvaten en kun je hardop je mening geven. Deze reeks laat de chronologie van de totale cursus los. Maar in de lessen zelf zijn we nog wel veel meer een chronologisch verhaal bezig zodat je niet verdwaalt.

– De kunst van het verder kijken: In deze cursus laten we chronologie en hokjes los. We kijken verder dan West-Europa, duiken in nieuwe en onderbelichte onderwerpen én we staan langer stil bij 1 kunstwerk. Wat zie je nu echt?

– Nieuwe cursus wordt najaar 2020 toegevoegd: Kunstkijken. Deze reeks kan je zien als een vervolg van losse onderwerpen en de diepgang van De kunst van het verder kijken.