Aanvullende informatie

Max. aantal deelnemers: 10

Wanneer: Dinsdag 15, 22, 29 september, 6, 13, 20, 27 oktober, 3, 10, 17 en 24 november.

Kosten: €10,- per les, €75,- voor gehele reeks van 10 lessen

Locatie: De Rinkelbom, Zwanedrift 2, 8446 KS Heerenveen

Cursusreeks 1: Een nieuwe blik op moderne Kunst – start 15 sept. 2020

Deze interactieve cursus begint met een nieuwe blik op de kunstwereld. We leren de stromingen uit de kunstgeschiedenis kennen om vervolgens direct verder te kijken dan de standaardverhalen. Wat gebeurt er als je samen hardop kijkt en verder kijkt dan deze hokjes waarin de kunst vaak gepresenteerd wordt?

Dit is de basiscursus waarin je kennis maakt met alle stromingen in de negentiende- en twintigste eeuw. Deze cursus geeft houvast én herkenning als we later (in de hierna volgende cursussen) verder de diepte induiken. Deze cursusreeks is chronologisch opgezet. 

Programma

De cursusreeks bestaat uit 10 lessen van 2 uur met de volgende onderwerpen:
1: De lange negentiende eeuw
2: Gustave Courbet en de officiële weg
3: En plein air – naar buiten!
4: Impressionisme & fotografie
5: Ondertussen in Nederland
6: De volle twintigste eeuw 1900-1940
7: De volle twintigste eeuw 1940-1980
8: De volle twintigste eeuw 1980-nu
9: Street-Art
10: Hoe bezoek ik een museum?

Lesinhoud

De lange negentiende eeuw vertelt het verhaal van 1789 tot het begin van de eerste wereldoorlog. De (kunst)wereld maakt een aantal grote veranderingen door. In les 2 gaan we die veranderingen van dichterbij bekijken aan de hand van Gustave Courbet. Wat was nu de officiële weg? Om vervolgens in les 3 te zien hoe kunstenaars naar buiten trekken en in les 4 hoe het Impressionisme hieruit ontstaat. Daarnaast komt er nieuw medium op de markt die direct invloed heeft op de schilderkunst: fotografie. Ondertussen in Nederland, les 5, gebeurt er ook van alles op kunstzinnig gebied.

In les 6, 7 en 8 duiken we de volle twintigste eeuw in waarbij de ismes elkaar in rap tempo opvolgen en de vele manieren waarop kunstenaars er een spektakel van gaan maken. Straatkunst maakt hier een wezenlijk onderdeel van uit en behandelen we daarom apart in les 9. De laatste les krijgen jullie een huiswerkopdracht mee en besteden we aan het samen visueel analyseren van een kunstwerk die je door mij opgestuurd krijgt. Daarmee krijgen we van elkaar tips: hoe bezoek ik een museum? Lukt dat nu met een nieuwe blik?

Kunstgeschiedenis

Docente Janita Baron is afgestudeerd aan de opleiding kunstgeschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen. Ze geeft al jaren lezingen en cursussen met het idee dat kunst een nieuwe blik op de wereld om je heen én jezelf geeft. Janita schotelt dan ook niet de standaardverhalen voor die je bij menig kunstgeschiedenis cursus tegen komt maar komt met een eigenzinnige blik die de toehoorder aan het denken zet. Durf jij het aan om samen met haar hardop te gaan kijken?

Janita heeft een trilogie van cursussen ontwikkeld waarmee je steeds verder de diepte ingaat:
– Een nieuwe blik: dit is de basiscursus waarin je kennis maakt met alle stromingen in de negentiende- en twintigste eeuw. Deze cursus geeft houvast én herkenning als we verder de diepte induiken. Deze cursus is chronologisch opgezet.

– Hardop kijken: De vervolgcursus waarbij we dieper in de materie duiken en o.a. fotografie en sculptuur van dichterbij gaan bekijken. Hierdoor krijg je meer handvaten en kun je hardop je mening geven. Deze reeks laat de chronologie van de totale cursus los. Maar in de lessen zelf zijn we nog wel veel meer een chronologisch verhaal bezig zodat je niet verdwaalt.

– De kunst van het verder kijken: In deze cursus laten we chronologie en hokjes los. We kijken verder dan West-Europa, duiken in nieuwe en onderbelichte onderwerpen én we staan langer stil bij 1 kunstwerk. Wat zie je nu echt?

Nieuwe cursus wordt najaar 2020 toegevoegd: Kunstkijken. Deze reeks kan je zien als een vervolg van losse onderwerpen en de diepgang van De kunst van het verder kijken.