Aanvullende informatie

Max. aantal deelnemers: 10

Wanneer: 6, 13, 20, 27 februari, 5, 12, 19 en 26 maart, 2 en 9 april 2020

Kosten: €15,- per les, €115,- voor gehele reeks van 10 lessen

Locatie: De Rinkelbom, Zwanedrift 2, 8446 KS Heerenveen

Cursusreeks 3: de kunst van het verder kijken – verwacht: najaar 2021

Deze interactieve cursus begint direct met verder kijken: herken je de plaats in de kunstgeschiedenis van de getoonde kunstwerken? We maken nieuwe verbindingen en leren hardop kijken en tegelijk verbindingen te maken. Kunstenaars zijn namelijk nooit een eiland, ze acteren in een traditie. Wat gebeurt er als je samen hardop kijkt en verder kijkt dan deze hokjes waarin de kunst vaak gepresenteerd wordt?

Programma

De cursusreeks bestaat uit 10 lessen van 2 uur met de volgende onderwerpen:

Les 1: Ken de plaats in de Kunstgeschiedenis
Les 2: Oeuvre Claude Monet
Les 3: (politieke) Propaganda
Les 4: De naakte waarheid
Les 5: Islamitische kunst
Les 6: Betwist Bezit
Les 7: Ondertussen in Sandinavië
Les 8: Impressionistische kunstenaressen
Les 9: Instagrammable
Les 10: De waarde van kunst.

Lesinhoud

We beginnen meteen met hardop vragen stellen in Les 1. Herkennen we de plaats in de kunstgeschiedenis? Vervolgens gaan we in les 2 kennis maken met een geheel oeuvre: wat is de ontwikkeling van Oscar Claude Monet? Wat is zijn invloed geweest? In les 3 gaan we kijken naar kunst die de wellicht als propaganda op te vatten is. In les 4 duiken we de wereld van hygiëne in. Hoe geven kunstenaars dit weer dwars door de eeuwen heen? In les 5 gaan we reizen door islamitische landen en de kunstwerken die daar geproduceerd worden. Hoe gaan kunst en geloof samen? Een nieuwe kennismaking?

In les 6 staat de Tweede Wereldoorlog centraal. Hoe ging men om met kunstwerken in de oorlog? Vervolgens gaan we in les 7 op reis naar negentiende eeuws Scandinavië. Welke kunst maken ze hier? En daarop volgt natuurlijk vrouwelijke impressionisten in les 8. In les 9 duiken we de 21ste eeuw in en gaan op zoek naar Instagrammable Art en sluiten dan af met De waarde van kunst in les 10.

Wat is de waarde van deze cursusreeks voor jou geweest? Ik ben benieuwd! En heel nieuwsgierig.

Gegevens op een rijtje

– Data: 6, 13, 20, 27 februari, 5, 12, 19 en 26 maart, 2 en 9 april 2020
– Tijd: 19:15-21:15 uur (inclusief pauze)
– Locatie: De Rinkelbom, Zwanedrift 2, 8446 KS Heerenveen
– Kosten: €15,- per les, €115,- voor gehele reeks van 10 lessen
– Aanmelden? Graag via e-mail op Janita@nieuweblikopkunst.nl

Kunstgeschiedenis

Docente Janita Baron is afgestudeerd aan de opleiding kunstgeschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen. Ze geeft al jaren lezingen en cursussen met het idee dat kunst een nieuwe blik op de wereld om je heen én jezelf geeft. Janita schotelt dan ook niet de standaardverhalen voor die je bij menig kunstgeschiedenis cursus tegen komt maar komt met een eigenzinnige blik die de toehoorder aan het denken zet. Durf jij het aan om samen met haar hardop te gaan kijken?

Kunsthistorica Janita heeft een trilogie van cursussen ontwikkeld waarmee je steeds verder de diepte ingaat:
– Een nieuwe blik: dit is de basiscursus waarin je kennis maakt met alle stromingen in de negentiende- en twintigste eeuw. Deze cursus geeft houvast én herkenning als we verder de diepte induiken. Deze cursus is chronologisch opgezet.

Hardop kijken: De vervolgcursus waarbij we dieper in de materie duiken en o.a. fotografie en sculptuur van dichterbij gaan bekijken. Hierdoor krijg je meer handvaten en kun je hardop je mening geven. Deze reeks laat de chronologie van de totale cursus los. Maar in de lessen zelf zijn we nog wel veel meer een chronologisch verhaal bezig zodat je niet verdwaalt.

De kunst van het verder kijken: In deze cursus laten we chronologie en hokjes los. We kijken verder dan West-Europa, duiken in nieuwe en onderbelichte onderwerpen én we staan langer stil bij 1 kunstwerk. Wat zie je nu echt?

– Nieuwe cursus wordt najaar 2020 toegevoegd: Kunstkijken. Deze reeks kan je zien als een vervolg van losse onderwerpen en de diepgang van De kunst van het verder kijken.