GrootSneek 5-2021 | Tekst en fotografie: Janita Baron (Branded content Werkfestival)
Sebastiaan, 39 jaar, is operator in een glasfabriek
“Wil je fulltime werken en toch veel vrije tijd? Ga dan de productie in!”
Een paar jaar geleden gooide Sebastiaan het roer om. In de zorg had hij als verpleegkundige een onrustig rooster en niet genoeg uren, noch zekerheid. Het werd tijd om nog eens na te denken over zijn baan. Sebastiaan overwoog zijn opties: “Wat ga ik doen?” En dan komt er een plekje vrij als operator met een fulltime contract bij een glasfabriek in zijn woonplaats. Sebastiaan twijfelt natuurlijk wel even, maar besluit toch om deze carrièreswitch te maken!
“Ik ben niet per se een doorsnee productiemedewerker. Maar hier heb je verschillende opties voor werkplekken: je kunt alleen werken, of juist in teams en er word hier echt gekeken naar welke machine jij geschikt voor bent.” Zo blijkt al snel dat Sebastiaan sterk is, overzicht kan houden én zichzelf goed kan redden. Daarom krijgt hij de glassnijmachine onder zijn hoede.
Het begin
De glassnijmachine bestaat uit meerdere machines in één lijn. Enorme glasplaten worden door een kraan uit het glasmagazijn gehaald en op de band gelegd waarna het glas gesneden wordt op de snijtafel. Eenmaal gesneden breekt Sebastiaan het met zijn handen definitief in stukken. Waarna het product verder de hal ingaat om verwerkt te worden tot bijvoorbeeld veiligheidsglas en/of bedrukt gaat worden. Eigenlijk begint het productieproces dus bij Sebastiaan. “Ja, en dat geeft wel wat verantwoordelijkheid. De rest moet natuurlijk niet op mij hoeven wachten!”
Maar gelukkig, voor hem, is dat nu nog niet aan de orde. Sebastiaan werkt op dit moment zelfs in twee ploegen terwijl de rest van de fabriek in drie ploegen zit. De glassnijders kunnen, nu nog, de vraag van de fabriek goed bijhouden. Dat scheelt nachtdiensten! “Ja, al ken ik dat natuurlijk uit de zorg, dus daar red ik mij ook wel mee. Maar ik moet wel eerlijk zeggen dat het nu best fijn is om de ene week de ochtenddiensten en de week erna middagdiensten te draaien.”
Overzicht
Sebastiaan vindt het ploegensysteem heel overzichtelijk, je weet waar je aan toe bent. De ene week heb je veel vrije tijd en de andere week noemt hij zijn ‘bijkomweekje’, waarin hij uitslaapt. Ander voordeel van ploegendiensten: “Je werk wordt overgenomen door een collega, hierdoor hoef je nooit over te werken!” En eigenlijk kan Sebastiaan maar één ding concluderen over het werk van een operator: “Wil je fulltime werken en toch veel vrije tijd? Ga dan de productie in!”
Twee ploegen betekent dat Sebastiaan de ene week van zes uur ’s ochtends tot twee uur ’s middags werkt en de andere week van twee tot tien uur ’s avonds. Nadeel is wel dat hij daardoor steeds in een ander team zit, omdat vrijwel alle collega’s wel in de drie ploegen rotatie zitten. Terwijl we samen een rondje door de hallen maken klinkt er bij één van de teams een lekkere beat door de speakers. Ook worden we continu begroet én ziet het er gemoedelijk uit op de werkvloer.
Teamgevoel
Sebastiaan: “Er werken hier veel verschillende soorten mensen en iedereen vindt zijn of haar plekje. Dat is mooi aan dit bedrijf. Ik ben wellicht iets meer einzelgänger dan sommige anderen en daarom past de glassnijmachine, waar ik in mijn eentje sta, goed bij mij.” Inmiddels leidt Sebastiaan nieuwe collega’s op en schrijft hij trainingsdocumenten. “Mijn werk is best zwaar en kan ook gevaarlijk zijn als je niet bewust aan het werk bent. Het glas breken is echt een ambacht, dat moet je aanvoelen en skills voor ontwikkelen.” Wel moeten we nog even de kanttekening maken dat het een keuze is om het glas met je handen te breken of hier een tang voor te gebruiken. Sebastiaans voorkeur is duidelijk: “Het glas blijft mooier als je het met de handen breekt!”
Een operator is…
“Iemand die in oplossingen denkt. Problemen zijn er de hele dag door. Als je de oplossing weet, dan kan je de machine draaiend houden, dan ben je een operator. Je moet het proces interessant vinden zodat de productie door kan.” Wat de toekomst hem brengt én of hij dit werk altijd zal blijven doen, is nu nog niet zeker. Maar op dit moment kan Sebastiaan zijn energie kwijt in zijn baan als operator.